Elin Larsson Group har varit där. De klev in i studion när vintern föll över oss med hård kyla redan i mitten av november och vi alla, trots den nordiska vintervanan, likafullt kände att här gällde det att stålsätta sig.

Jag säger inte att det hörs på skivan men Kristian Persson, Henrik Hallberg, Niklas Wenström och Johan Käck sluter alla upp runt Elin Larssons eminenta saxspel med en koncentration som verkligen känns.

ELG spelar en sorts hybridjazz med delar som hämtats från rock, pop och fri improvisation och som nästan alltid i svensk jazz en gnutta, en nypa eller hel näve, folkmusik. Nordisk jazzton helt enkelt som det svänger fint om. Elin Larsson är en urstyv instrumentalist men jazzens vanliga form av excellerande i soloprestationer har här ersatts av ett tajt ensemblespel som är större än de enskilt men instrumentellt väldigt skickliga musikernas insatser. Det här är ett hybridkok som det kommer ut väldigt mycket ur för en ganska bred lyssnargrupp – och alltså inte enbart jazznördar. 4/5

 

STEFAN NILSSON, Nerikes Allehanda